1.0 AMAÇ: Bu prosedürün amacı Çatalca Devlet Hastanesin’de Erişkin Yoğun Bakım Ünitesi’ne yatması gereken hastaların yatışını sağlayarak hizmetin kalitesini yükseltmek, hasta kabulünden itibaren tedavi, takip ve bakım hizmetlerinde, ayrıca transfer ve taburculuk işlemlerinde standardizasyonu sağlayarak hizmeti daha etkin ve kaliteli hale getirmek için bir yöntem belirlemektir.
2.0KAPSAM: Bu prosedür, Erişkin Yoğun Bakım Üniteleri’ne hasta yatışı ve taburculuğuna dair izlenecek yöntemin belirlenmesi faaliyetini kapsar.
3.0 KISALTMALAR:
4.0:TANIMLAR:
YOĞUN BAKIM: Kısmen ya da tamamen fonksiyonlarını yitirmiş olan organ veya organ sistemlerinin geçici olarak desteklenmesi hastalığı oluşturan temel nedenlerin belirlenmesi ve tedavi edilmesi için kullanılan yöntemlerin tamamıdır. Bu fonksiyon yitimi hastanın var olan ya da yeni ortaya çıkan bir hastalığına ikincil olabileceği gibi, tedavi amacıyla uygulana herhangi bir girişimin yarattığı bilinen ya da istenmeyen bir etkiye bağlı olarak da ortaya çıkabilir.
YOĞUN BAKIM ÜNİTESİ: Hastalara ileri düzeyde yaşamsal desteğin verildiği özel donanıma sahip birimdir.
YOĞUN BAKIM ÜNİTELERİ: Yatırılan hastaların tedavisinden ve genel işleyişten mevcut yoğun bakımın sorumlu doktoru sorumlu, ilgili branş doktorunun ise konsültan doktor olarak yetkilendirildiği kapalı bölümlerdir.
5.0 SORUMLULAR
Bu prosedürün uygulanmasında tüm Çatalca Devlet Hastanesi tıbbi kadrosu, denetiminden ise Yoğun Bakım Üniteleri’nden başhekim ve başhekim yardımcısı sorumludur.
6.0 FAALİYAT AKIŞI:
4 yatak kapasitesi ile hizmet vermektedir.
Hazırlayan: Yoğun Bakım ÜnitesiSorumlu Hemşiresi
Kontrol Eden: Kalite Yönetim Direktörü
Onaylayan: Başhekim
6 yatak kapasitesi ile hizmet vermektedir. Her hasta başında merkezi gaz sistemi ve yerli sayıdaki her piriz kesintisiz güç kaynağına sahiptir. Erişkin Yoğun Bakım Ünitemizle 6 adet ventilatör, transport monitör bulunmaktadır. Havalandırma sistemimiz hepafilitre özelliğine sahiptir. Tüm zemin kolay temizlenebilir özellikte ve antistatik özlellikte PVC ile kaplıdır. Duvarlarda ise antibakteriyel boya mevcuttur.
6.1 REANİMASYON YOĞUN BAKIM ÜNİTESİNİN GENEL İŞLEYİŞİ
6.1.1 Yoğun Bakım Ünitelerinin Hasta Kabul Kriterleri:
Yakın ve yoğun takip gerektiren hayati risk taşıyan hastalar (intoksikasyon, organ yetmezliği, hemodinamik bozukluklar vs)
6.1.2 Hastanın Yoğun Bakım Ünitesine Kabulü:
6.4Servisten Yoğun Bakım Ünitelerine Hasta Kabulü;
6.5 Hastanın Rızasının Alınması
6.7 Bakımın planlanması ve izlenmesi
Yoğun bakımlarda nakil süreci hastanın yoğun bakım dışına çıkması ile başlar.
Hastanın Servise Transferinde: Hastanın yoğun bakım hizmetine ihtiyacı kalkmadığı zaman servise transfer edilebilir. Bu transfer kararı ilgili yoğun bakım ünitesi için yoğun bakım doktoru karar verilir. Yoğun bakım doktoru tarafındanhasta, hasta yakınına hastanın servise çıkacağı konusunda bilgi verilir. Yoğun Bakım hemşiresi eşliğinde hasta servis hemşiresine yatağına alınarak teslim edilir. “Servisler Arası Transfer Formu”, ile yoğun bakım hemşiresi tarafından sözlü ve yazılı servis hemşiresine teslim edilir. Hasta transferi“Hastaların Güvenli Transferine Yönelik Talimat” doğrultusunda yapılmaktadır
Hastanın Taburculuğuda: Hasta hastanede yatarak hizmet alma ihtiyacı ortadan kalktığı takdirde ( yoğun bakım yatış krıterleri ortadan kalktığında) doğrudan taburcu edilebilir. Taburculuk kararı yoğun bakım ünitesi için yoğun bakım sorumlu doktoru tarafından verilir.
Hastanın Başka Kuruma Transferi: Hasta alması gereken hizmet fiziksel ve teknolojik şartlar yetersiz kaldığında başka bir merkeze transfer edilebilir. Transfer kararı ilgili yoğun bakım ünitesi için, yoğun bakım doktoru tarafından karar verilir. Transfer Sağlık Tesisleri Arası Vaka Nakil Talep Formu(Ek 9), doldurularak yapılır
Hastanın Teşhis Ve Tedaviyi Kabul Etmediği Durumlarda: Yoğun bakım ki takip ve tedaviyi kabul etmeyen hastalar teşhis ve tedavi ret tutanağını imzaladıktan sonda taburcu işlemi yapılır.
70 .İLGİLİ DÖKÜMANLAR
8.0 REVİZYON KAPSAMI:Sağlık Bakanlığı Logosu revize edilmiştir.